Het Heimdal genootschap
“Wat is het Heimdal genootschap?”
Meer informatie over ons vindt u via onderstaande links.
Missie
Lidmaatschap
Gedragscode
Wat we doen
“Ik vind het Heimdal genootschap maar vreemd. Is het wel echt?”
Het genootschap geniet slechts weinig bekendheid. Lees hier meer over onze missie. Wilt u meer informatie, neemt u dan gerust contact met ons op via het contactformulier.
Mogelijkheden
“Wat kan ik allemaal doen bij het Heimdal genootschap?”
Kort gezegd onderzoeken wij onverklaarde gebeurtenissen die door de opsporingsinstanties in Nederland niet behandeld worden of voor hen onoplosbaar zijn gebleken. Zie onze missie voor meer informatie.
We wisselen informatie uit via onze dossiers en via de fora op deze website. Soms komen leden bij elkaar om te overleggen of om een bepaalde locatie te onderzoeken. Ook zijn er borrels en diners. Voor aanvullende informatie is er een aparte webpagina over wat we doen.
Iedereen die dat wil, kan deze website bekijken. Leden van het genootschap kunnen reageren op berichten op deze website, krijgen op verzoek relevante dossiers thuisgestuurd, en kunnen meedoen aan onderzoek.
“Hoe kan ik lid worden?”
Zie het kopje Lidmaatschap hieronder voor meer informatie.
“Hoe kan ik dossiers thuisgestuurd krijgen?”
U kunt lid worden van het Heimdal genootschap, dan krijgt u elk dossier thuisgestuurd zodra het wordt gepubliceerd.
U kunt ook het nieuwste dossier aanvragen. Als dit nog op voorraad is, wordt het gratis thuisgestuurd naar een adres in Nederland.
“Hoe kan ik bijdragen aan een dossier?”
Er zijn verschillende manieren om bij te dragen aan een dossier. Hiervoor moet u in ieder geval lid zijn.
- U kunt deelnemen aan discussies door op berichten op deze website te reageren.
- U kunt zelf verhalen of artikelen schrijven en kaarten of andere illustraties maken.
Deze twee opties komen hierna uitgebreider aan bod.
Lidmaatschap
“Hoe kan ik lid worden?”
Het lidmaatschap kan aangevraagd worden bij de secretaris van het genootschap. Als u bent geaccepteerd als (kandidaat)lid krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord per e-mail toegestuurd. In het algemeen gebeurt dit binnen twee werkdagen.
“Wat gebeurt er als ik lid wordt?”
-
- U krijgt een e-mail, deze bevestigt het bij ons bekende e-mailadres en geeft uw gebruikersnaam voor het website-account. Ook wordt beschreven hoe u via de tweede e-mail het wachtwoord bij het account kunt instellen.
- Ook ontvangt u een (korte) tweede e-mail met een hyperlink die u kunt aanklikken om het wachtwoord in te stellen. Lees de voorgaande mail voor de werkwijze.
“Hoe vul ik mijn profiel in?”
Als u zich heeft aangemeld en uw wachtwoord heeft ingesteld, kunt u inloggen op de website. Dat kan onder meer bij het onderdeel Leden, daar kunt u de hyperlink Inloggen aanklikken.
Daarna kunt u bij het onderdeel Leden de hyperlink Uw profiel aanklikken om uw profiel in te zien. Via het tandwiel-symbool kunt u daarna het profiel aanpassen: uw foto, een achtergrondplaatje en een tekstvak waarin u bijvoorbeeld uw biografie kunt opnemen. Via hetzelfde tandwiel kunt u ook uw accountgegevens wijzigen: voornaam, achternaam, e-mailadres en wachtwoord.
“Wat zijn de vereisten voor mijn profielfoto?”
U kunt een afbeelding uploaden met een bestandsgrootte van maximaal 250.000 bytes (241 kB), meestal voldoende voor een foto van ongeveer 400×600 pixels. Hiervan wordt een uitsnede van circa 300×300 pixels gemaakt die in een cirkel bij uw profiel wordt getoond. Bij uw reacties wordt er een verkleinde, vierkante versie weergegeven.
Als u een foto uploadt die te groot is, wordt een foutmelding gegeven. U kunt uw foto dan op uw eigen computer of tablet kleiner maken met een tekenprogramma. In Windows 10 kunt u bijvoorbeeld de ingebouwde foto-viewer gebruiken: open de foto en klik op de knop met drie puntjes (…) rechts bovenin; u kunt dan kiezen voor de optie Formaat wijzigen.
Deelnemen aan discussies
“Hoe kan ik deelnemen aan een discussie?”
Bij actuele berichten op deze site kunt u meedoen aan de discussie als u lid bent. U kunt dan een reactie geven op het bericht of op de andere reacties die onder dat bericht staan.
‘Wat is een goede manier om deel te nemen?’
Goede vraag! We houden het simpel: meedoen is het belangrijkste. In de praktijk blijken de volgende dingen goed te werken:
- Ga het gesprek met de andere leden aan alsof u bij elkaar zit, met elkaar mailt of telefoneert. Na verloop van tijd krijgt u meestal wel antwoord.
- Als iemand op een bijdrage van u reageert, dan komt die reactie direct onder uw eigen bijdrage te staan. Zijn er meer reacties, dan staan ze op chronologische volgorde. Bovendien ontvangt u per e-mail een melding dat er op uw bijdrage is gereageerd.
- Probeer on topic te blijven, dus schrijf bij voorkeur over het onderwerp van het bericht.
- Er is een apart bericht Bijpraten (zie ook de zijbalk rechts, onder Algemeen) waar u alles kwijt kunt wat u maar wilt. Zolang het binnen de wet valt en betamelijk is, uiteraard.
“Als ik reageer op een bericht of een andere reactie, kan iedereen dat dan lezen?”
Nee, maar alle mensen die zijn ingelogd kunnen uw reactie wel lezen. Als u persoonlijk contact met de secretaris van het genootschap wilt, kunt u hem een e-mail sturen, of het contactformulier gebruiken.
“Onder het bericht staat: reacties zijn gesloten. Kan ik nog wel reageren?”
Bij oudere berichten is het vaak niet meer mogelijk om een reactie te plaatsen. Dit is om spam te voorkomen, en omdat nieuwe reacties onder oude berichten vaak niet meer door anderen gelezen worden. Om ervoor te zorgen dat de leden elkaar reacties niet missen, kunt u alleen onder nieuwe berichten een reactie plaatsen.
“Ik wil een eigen onderzoekspagina. Kan ik die zelf aanmaken?”
Er is een verschil tussen reacties en pagina’s. Pagina’s zijn meestal het beginpunt van een nieuw verhaal of een voorstel voor een bepaald onderzoek. Ze komen ook op de voorpagina te staan, of onder het kopje ‘Algemeen’. Op zo’n pagina kan dan gereageerd worden door anderen.
Alle leden kunnen reacties geven op zo’n pagina. Het is echter (nog) niet mogelijk om zelf een nieuwe pagina te openen. Maar u kunt uw voorstel aan de secretaris sturen en vragen het op de site te plaatsen, dan zorgt hij ervoor.
“Ik kan niet reageren op een bericht. Waarom niet?”
Uitsluitend leden van het genootschap kunnen reageren op berichten.
“Hoe kan ik met iemand persoonlijk in contact komen?”
Er zijn twee mogelijkheden:
- Online: iedereen die ingelogd is kan elkaars reacties zien en erop reageren.
- E-mail: sommige leden noemen hun e-mailadres als ze zich voorstellen (Bij ‘Leden stellen zich voor’, wel eerst inloggen). Die kunt u direct benaderen. Maar anders kunt u de secretaris van Deemsterland vragen een bericht door te sturen; dat kan via zijn e-mail of via het contactformulier.
Schrijven voor Deemsterland
“Kan ik schrijven voor Dossier Deemsterland? Of illustraties leveren?”
Ja graag! Er is maar één regel: schrijf wat u wilt, bijna alles kan. Er is veel mogelijk, zolang het past in het onderwerp van Dossier Deemsterland. Het plan is een verkenning van Deemsterland uit te voeren en vast te leggen in een serie dossiers verhalen en feuilletons. Maar ook met landkaarten, stadsplattegronden, thematische kaarten, gebiedsbeschrijvingen, reisverslagen, opgetekende sagen en legendes, en artikelen over bijvoorbeeld historie, sociologie en biologie worden er in opgenomen. Ook voor politiek, economie en wetenschap is er plaats. We willen alles weten van wat Deemsterland tot zo’n duister oord maakt.
Zie schrijven voor Deemsterland voor meer informatie.
“Hoe gaat het schrijven in zijn werk?”
Wie wil, reist af naar Deemsterland en doet rapport wat zij of hij er ziet en meemaakt. Grofweg werkt het als volgt:
- Stem bij voorkeur uw verhaal of artikel vooraf kort af met de secretaris, onder meer om doublures en misverstanden te voorkomen.
- Als u het nodig vindt, kunt u eerst online onderzoek uitvoeren, samen met anderen via de website (zie het kopje ‘Online onderzoek’ hierna).
- Als uw verhaal, verslag, artikel, illustratie of kaart klaar is stuurt u het per e-mail of via Dropbox naar de secretaris, die het beoordeelt op geschiktheid voor opname in een nieuwe aflevering van het tijdschrift Dossier Deemsterland.
- Allerlei materiaal is van harte welkom: verslagen, kaarten, illustraties en schema’s. Maar ook geschiedenissen, mythen en beschrijvingen van steden, bijzondere gebouwen en personen. Ook korte verhalen en langere feuilletons, of het nu persoonlijke belevenissen zijn, opgetekende novelles, of een gezamenlijk avontuur.
- Bijdragen van bewoners van Deemsterland zijn vanzelfsprekend welkom.
Online onderzoek
“Hoe werkt online onderzoek ?”
Leden van het Heimdal genootschap kunnen deelnemen aan online onderzoek. Soms gaat het initiatief uit van de secretaris, maar leden worden aangemoedigd om zelf ook onderzoek te starten. Een e-mail naar de secretaris met een kort voorstel of introductieverhaal volstaat. In beide gevallen zorgt de secretaris er dan voor dat het onderzoeksvoorstel op een nieuwe pagina op de website verschijnt. Andere leden van het genootschap kunnen reacties op deze pagina plaatsen om aan het onderzoek bij te dragen. Hopelijk levert dit uiteindelijk een verslag of artikel op voor publicatie in Dossier Deemsterland.
Hoe precies de uitvoering van zo’n onderzoek in zijn werk gaat, is nog even zoeken. In essentie zal bij dit type onderzoek het meeste werk verricht worden door de hoofdonderzoeker, vaak ondersteund door de kennis en ervaring via reacties van leden van het genootschap. De rol van de secretaris kan hierbij variëren, maar is vaak relatief klein, al is dat afhankelijk van de onderzoekservaring en plannen van de hoofdonderzoeker.
In het algemeen zal dit type onderzoek wat langer duren, dagen tot weken. Iedereen kan reageren in een tempo wat het beste uitkomt; soms zal dat vermoedelijk vele reacties op een dag opleveren, soms zitten er misschien dagen tussen twee reacties.
“Hoe start ik zelf een nieuw online onderzoek?”
Dat is eenvoudig. Als u zelf een idee hebt voor een onderzoek, stuur dan een e-mail naar de secretaris met een kort voorstel en eventueel extra informatie. Hij neemt graag contact met u op om het voorstel te bespreken. Samen bepaalt u hoe het onderzoek (en wellicht ook een verslag of artikel erover) tot stand gaat komen, en wat de rolverdeling tussen u beide is.
Als u een ervaren onderzoeker bent of al een concreet idee heeft van de grote lijnen, dan komt het initiatief vanzelfsprekend bij u te liggen. Hier geldt dan in het bijzonder de regel: schrijf wat u wilt, bijna alles kan. De secretaris zorgt er dan voor dat uw onderzoeksvoorstel in een nieuw bericht op de website verschijnt, en verder is het aan u en uw collega’s om het onderzoek naar eigen inzicht uit te voeren. De secretaris heeft dan slechts een ondersteunende rol, en zal op uw verzoek achtergronddocumentatie over Deemsterland opzoeken in de archieven van het genootschap en waar nodig suggesties doen over wat er mogelijk is. En natuurlijk is hij beschikbaar voor vragen.
Is het onderzoek in Deemsterland nieuw voor u, dan staat de secretaris u graag met meer dingen bij. Hij kan u op weg helpen, praktische vragen beantwoorden en aangeven wat u wel en niet in Deemsterland kunt verwachten. Verder kan hij namens u contact zoeken met deskundigen of andere partijen om specifieke informatie boven water te halen.
Maar in beide gevallen geldt dat het úw onderzoek is, met alle ruimte om het onderzoek in te steken zoals u wilt. In de rolverdeling bent u de hoofdauteur, zijn andere leden co-auteur, reviewer of deskundige, en bewaakt de secretaris de onderzoeksstandaarden van het genootschap, en zorgt hij voor afstemming met ander onderzoek. En uiteraard is hij beschikbaar voor vragen.
“Hoe verhoudt online onderzoek zich tot schrijven voor Deemsterland?”
Online onderzoek is zeker niet noodzakelijk om te schrijven voor Deemsterland. Als u, al dan niet samen met anderen, een onderzoek wilt uitvoeren in de beslotenheid van uw werkkamer, dan kan dat natuurlijk ook. In dat geval kunt u ervoor kiezen alleen het resultaat ervan voor te leggen aan de secretaris – en eventueel vooraf even contact op te nemen over uw plannen.
Alleen als u het prettig vindt om de plannen of uitvoering van uw onderzoek online te delen, dan kúnt u via een pagina op de website met anderen samenwerken. Maar die keuze is geheel aan u.
Meer vragen over onderzoek en schrijven
“Wat kan ik als onderzoeksvoorstel aandragen?”
Deemsterland is nog bijna geheel onontdekt gebied, althans voor mensen uit onze werkelijkheid. Dat geeft veel vrijheid: bijna alles wat nog onbekend is, kunt u zelf invullen. Er kan dus heel veel. Heeft u zin om het dorp van uw jeugd te herscheppen in Deemsterland? U bent van harte welkom. Altijd al willen uitwerken hoe Jules Verne-achtige constructies er in 2021 zouden uitzien? Teken ze, beschrijf ze: Dossier Deemsterland publiceert ze. Heeft u een lievelingsstad of – streek? Een reisbeschrijving, plattegrond of VVV-pagina van de weerspiegeling ervan in de schemerwereld zien we graag tegemoet. Wilt u schrijven over iemand die net als Sander Heijkoop afreist naar Deemsterland? Een idee voor ‘Midsomer horror’? Een erfenis van een oudoom met een fragiele trompet waarvan de akelige klanken de spiegel laten rinkelen en vervormen, bijna alsof je in een andere werkelijkheid kunt kijken? Als u het verhaal of feuilleton erover schrijft, dan komt het in het tijdschrift. Doe een voorstel, en het zeer waarschijnlijk kan het. Twijfelt u? Geef het aan, de secretaris helpt u.
“Hoe weet ik of het klopt wat ik schrijf?”
Goede vraag. Maar zoals gezegd, u heeft veel vrijheid: bijna alles wat nog onbekend is, kunt u zelf invullen. Een eerste idee over wat van de wereld wel bekend is, kunt u vinden in de dossiers en via de besloten pagina ‘alleen voor auteurs’, waarvoor u eerst moet inloggen. Die pagina verwijst naar zaken als sfeer & inspiratie, de hoofdlijnen van de wereld, geografisch decor en afreizen naar Deemsterland.
Daarnaast heeft secretaris Avezaath een bescheiden archief met achtergrondinformatie en enkele ideeën over de hoofdlijnen van de schemerwereld. Maar het merendeel van de informatie moet nog boven water worden gehaald, en dat is een taak die aan iedereen kan toevallen. Elk stukje wat wordt opgedoken kan een parel zijn en voegt altijd iets toe aan het grote verhaal. Er is dus geen grote verteller die het hele verhaal al in zijn hoofd heeft.
Op dit moment weet secretaris Avezaath misschien het meest van de wereld, maar desalniettemin is zijn kennis beperkt. Weest u dus niet bang hem voor de voeten te lopen. U kunt hem een voorstel voor uw verhaal/onderzoek doen. Hij geeft aan als iets naar zijn ervaring niet mogelijk is in Deemsterland en doet suggesties voor alternatieven.
Daarnaast kunt u ook tijdens het schrijven vragen aan hem stellen. Dat kan per e-mail, maar ook in een online onderzoek (zie hierboven). Het meeste weet hij van de grote lijnen. Wilt u weten hoe de politieke verhoudingen tussen Frisia en Gelre zijn, hij kan het vertellen. Wilt u weten wie de burgemeester van Appingedam is? Vermoedelijk weet hij het niet, en mag u het zelf bepalen. Zijn er kerncentrales in Deemsterland? Nee. Is er een experimentele kleinschalige elektriciteitscentrale op kolenstook in Amsterdam? Heel misschien wel, als u het verhaal erachter kunt vertellen.
Verder komen er enkele lijsten op de besloten pagina’s van de website met beknopte informatie, zoals locaties en personages. Deze zijn bedoeld ter inspiratie, maar ook om verhalen onderling af te stemmen.
Tot slot, uw verhaal of onderzoek hoeft niet op zichzelf te staan. Als u wilt kunt u soms personages, locaties en gebeurtenissen uit andere verhalen en artikelen gebruiken, zodat onze kennis over Deemsterland een steeds beter verweven geheel zal vormen. Uiteraard is het de bedoeling dat in overleg met de originele auteur te doen.
“Wat is de bedoeling van de lijst met locaties?”
Er is er nu een lijst met circa 250 locaties, variërend van regio’s, streken tot gemeentes. Deze locaties zijn in de eerste plaats bedoeld ter inspiratie: misschien ziet u een regio, streek of gemeente die een jeugdherinnering losmaakt of een ander verlangen om er een verhaal in te situeren. Maar de lijst is er ook om de onderzoeken en verhalen op elkaar af te stemmen: het zou een beetje lastig worden als twee auteurs onwetend van elkaar dezelfde stad als decor nemen, maar heel anders beschrijven – of erger nog, als één van hen de stad met de grond gelijk maakt. Daarom kunt u een gemeente, streek of regio als het ware reserveren. Iedereen die na u komt moet dan even contact opnemen als deze ook een verhaal in datzelfde gebied wil laten afspelen. De oorspronkelijke auteur is daarmee de beheerder van het gebied, en geeft aan wat er mogelijk is. Dat kan variëren van ‘alles’, ‘laat het Paleis op de Dam heel’ tot ‘ik ben iets ingrijpends van plan, blijf voorlopig even van Zwolle af’.
De lijst is een groeidocument; zolang een locatie nog niet door iemand ‘gereserveerd’ is, kan iemand de grenzen en naam ervan nog van veranderen, als dat beter bij een verhaal of onderzoek past.
“Hoe zit het met collaborative storytelling?
Die term is ook al eens gevallen. Het idee is dat Deemsterland verder vorm krijgt door gezamenlijk het grote verhaal ervan te vertellen via een samenspel van kleinere verhalen. Verhalen die ú kunt vertellen, in grote vrijheid. Dat kunt u alleen doen, of samen met anderen, bijvoorbeeld via e-mail. Uw verhaal kan dan (in overleg) in een volgende uitgave van Dossier Deemsterland worden geplaatst. Daar wordt het deel van het grote verhaal, dat anderen kan inspireren weer nieuwe verhalen te schrijven.
Maar u kunt ook het begin van uw verhaal of onderzoek (via secreatris Avezaath) op de website zetten, en wachten op de reacties van de andere leden van Deemsterland. Samen leggen jullie dan de basis voor een nieuw verhaal. Andere leden kunnen daarbij co-auteur zijn, of vanuit hun deskundigheid informatie leveren, of meedenken over bepaalde kwesties. Maar ook secretaris Avezaath staat u graag terzijde, soms met hopelijk nuttige tips, en anders met antwoorden op de vragen die u heeft. Maar het initiatief ligt bij u. En als dit online onderzoek dan voldoende substantie heeft gekregen, dan wordt het enorm gewaardeerd als u het op schrift stelt – bijvoorbeeld als verhaal of artikel – zodat we het in een volgend Dossier Deemsterland kunnen publiceren.
“Maar wat als ik het toch niet zeker weet / me wil laten verrassen?”
Serieus, u heeft heel veel vrijheid bij uw onderzoek of verhaal. Maar toch is het goed voorstelbaar dat keuzes over de essentie van Deemsterland lastig zijn. Of dat u een heel specifiek onderzoek wilt doen, maar niet weet hoe het in het grotere geheel past. Of dat u een heel persoonlijk verhaal wilt schrijven, zonder over de hele wereld na te hoeven denken – of gewoon verrast wilt worden. Voor al die gevallen is er secretaris Avezaath. Schets hem uw dilemma en leg uw vraag voor; hij vindt samen met u ongetwijfeld een bevredigend antwoord.
Overige vragen
“Is Deemsterland een rollenspel?”
Ja en nee. We hebben hier een apart artikel aan gewijd, u leest dit hier.
“Wat voor foto’s mag ik gebruiken, bijvoorbeeld als portretfoto?”
Dat is altijd lastig, want u kunt te maken hebben met het portretrecht (van degene die is afgebeeld) en met het auteursrecht (van de fotograaf). Het gaat daarbij om zaken als privacy en het feit dat iemand geld moet kunnen verdienen met het maken van foto’s of van het er op afgebeeld zijn (beroemdheden). Daarom kunt u het best foto’s gebruiken die rechtenvrij zijn, of die u zelf heeft gemaakt (maar niet altijd van beroemdheden).
Verschillende sites bieden rechtenvrije foto’s aan, soms tegen betaling, soms gratis. Maar u zult wel zelf de gebruiksvoorwaarden van de site moeten lezen, want die kunnen nogal verschillen.
Een mooi overzicht van meer dan 35 websites met gratis, rechtenvrije foto’s en een heldere uitleg vindt u in het artikel ‘De beste 35+ websites waar je gratis rechtenvrije foto’s en illustraties vindt’ (u verlaat dan deze website).
Websites die we zelf regelmatig gebruiken voor rechtenvrije foto’s zijn: Pixabay en Flickr. Beide sites hebben uitgebreide zoekmogelijkheden, maar let op: de gebruiksvoorwaarden kunnen per foto verschillen, zodat ze niet allemaal bruikbaar zijn. Deze gebruiksvoorwaarden worden onder of naast de foto vermeld. Er staan dan zaken als ‘vrij voor commercieel gebruik’, ‘geen attributie noodzakelijk’ (dan hoeft u de naam van de fotograaf niet te vermelden nabij de foto), maar er kan ook staan dat attributie wel verplicht is, of zelfs ‘all rights reserved’ (dan mag u ze niet gebruiken).
Op Pixabay worden bij de zoekresultaten ook gesponsorde resultaten getoond, die verwijzen naar een commericiële website waar u voor de foto’s moet betalen – vaak een klein bedrag, maar ook daar moet u zelf even kijken hoe de rechten zijn geregeld. Bij Flickr kunt u via een filter op de zoekpagina instellen dat u alleen foto’s met bepaalde rechten zoekt: linksboven staat in eerste instantie ‘any license’, dat kunt u aanpassen.
Maar we halen soms ook foto’s van Wikipedia, hoewel ook daar de gebruiksvoorwaarden per foto verschillen. Als u op de betreffende foto op Wikipedia klikt krijgt u een downloadpagina, waar rechtsonder de specifieke gebruiksvoorwaarden staan. Een foto kan dan bijvoorbeeld publiek domein zijn (en daarmee door u te gebruiken), of een van de verschillende Creative Commons licenties. Door naam van de specifieke CC-licentie op de Wikipedia-downloadpagina aan te klikken krijgt u een uitleg. Zie ook https://creativecommons.org/licenses/.
Het makkelijkst zijn foto’s die in het publiek domein vallen, hierbij zijn de auteursrechten en naburige rechten verlopen of niet van toepassing, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Publiek_domein. Vaak zijn dit oude foto’s van 50 of 70 jaar na overlijden van de fotograaf, of foto’s die in opdracht van een overheid zijn gemaakt.
Tot slot zijn er de reeds aangehaalde commerciële stockfoto-sites, zoals iStockphoto of Shutterstock. Hier betaalt u een bedrag (let op: soms klein, soms groot bedrag) om een foto te mogen gebruiken. In het algemeen mag u foto’s van die sites op andere websites en in eigen producties gebruiken, maar ook deze genoemde websites hanteren gebruiksvoorwaarden die u zelf even moet lezen.
Verder lezen
Over Deemsterland – Overzicht van alle openbare informatie over Deemsterland