Doorbraak in onderzoek

Dubbel Delft 10 mei 2020

Vandaag werd in alle vroegte een bruine envelop bezorgd waarvan de inhoud een doorbraak in ons onderzoek naar Deemsterland kan betekenen. Het was een knipsel uit de wekelijkse verschijnende regionale krant Delft op zondag van 10 mei 2020. Bijzonder is dat het artikel over het Sint Joris Gasthuis gaat, een instelling in Delft die opmerkelijke overeenkomsten vertoont met Hotel Sint-Joris in Deemsterland.

Het krantenknipsel is een aflevering uit de serie Dubbel Delft, waarin fotograaf Willem de Bie terugkeert naar een locatie waar Delftse fotografen eerder ooit ook foto’s van maakten. In deze aflevering wordt een luchtfoto in kleur uit 1972 nader bestudeerd. Uit het artikel:
‘Prominent in het midden [van de foto] de gebouwen van wat toen heette het “Sint Joris Gasthuis”. Na de invoering van de Krankzinnigenwetten in 1841 en 1884 werd de druk op de Delftse bestuurders groter om de verpleegomstandigheden te verbeteren. Dit leidde in 1894 tot de bouw van een buitengesticht in de Vrijenbanse polder. Het werd een complex met acht paviljoens, dat meer paste bij de toenmalige ideeën over psychiatrische hulpverlening.’

Zou dit Sint Joris hetzelfde zijn als het Hotel Sint-Joris in Deemsterland, de instelling waarin Sander Heijkoop wordt opgenomen, zoals hij in het eerste dossier beschrijft? Het heeft er alle schijn van. Het krantenartikel beschrijft dat het hoofdgebouw een kapel heeft, terwijl Sander over het restaurant meldt dat dit het aanzien van een kapel heeft. Midden links op de linkerfoto staat een gebouw dat ‘ons’ Sint-Joris zou kunnen zijn. Op de moderne rechterfoto in het krantenartikel is het gebouw nog wat scherper te zien, en het lijkt er verdacht veel op.

Detail Sint-Joris?

Er is iets te zien wat een rond plantsoen met oprijlaan aan de voorzijde zou kunnen zijn, een hoge voorgevel met centrale deur en twee ramen links en twee rechts, op de eerste verdieping vijf ramen, en een zadeldak met een uitbouw met één raam. We zien verder de rechterzijde van het gebouw die het spiegelbeeld zou kunnen zijn van het aanzicht van de linkerzijde op de plattegrond in het dossier.
Ook de locatie past misschien in het verhaal van Sander. Het Sint Joris Gasthuis ligt aan de Sint Jorisweg 2 in Delft, hemelsbreed ongeveer tien kilometer van de Oppenheimstraat 94 in Rotterdam, de woning van waaruit Sander zijn eerste droomreis maakte. Het zou bevestigen dat Sander in Deemsterland is aangekomen in de buurt van waar hij in onze werkelijkheid in slaap viel.

Het krantenartikel is ook online te raadplegen, zie Dubbel Delft 10/5 op de website van de Delft op zondag.

Verder dan dit zijn we nog niet gekomen, maar mocht onze indruk bevestigd worden, dan zou dit een heuse doorbraak betekenen. Onze grote dank gaat uit naar de onbekende persoon die ons dit krantenknipsel persoonlijk op het redactie heeft bezorgd. We zijn bijzonder geïnteresseerd in meer informatie van deze weldoener, waarbij we desgewenst diens anonimiteit uiteraard garanderen. Daarnaast zijn er hopelijk meer mensen die naar aanleiding van deze buitengewone vondst nader onderzoek zouden kunnen doen.

Meedoen of reageren?

Leden van het Heimdal genootschap die willen bijpraten over dit nieuws, kunnen hieronder reageren. Er is ook een algemene pagina om bij te praten. Voor beide moet u wel ingelogd zijn.

Inloggen – Leden kunnen hier inloggen om te reageren

Lidmaatschap – Over lid worden van het Heimdal genootschap

Secretaris Avezaath

Secretaris Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap en Dossier Deemsterland. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

Geef een reactie