Expeditie naar Sint-Joris

Expeditie naar Sint-JorisEen tijd geleden heeft Gaston Steijger een expeditie met een klein gezelschap naar Deemsterland voorgesteld, vooruitlopend op een mogelijke overtocht naar dit duistere oord met meer personen. Het lijkt er nu eindelijk van te komen.

In het nieuw te publiceren Dossier Deemsterland, ‘Voorbij de nevelingen‘, zet hij zijn bespiegelingen over de aanpak daarvan uitgebreid uiteen in zijn verslag ‘Alle begin is moeilijk’. Deze bijdrage begint met een interessante verkenning die hij samen met Laura de Pagter heeft uitgevoerd, maar behandelt ook de uitdagingen waarvoor we ons bij een heuse expeditie in Deemsterland gesteld zullen zien

Na publicatie van dit nieuwe dossier (omstreeks 14 juli) zal deze expeditie hier verder besproken worden. Maar laat dat u niet weerhouden hier alvast te reageren met uw ideeën over dit plan – en over eventuele vervolgexpedities.

Meedoen of reageren?

Leden van het Heimdal genootschap die willen bijpraten over dit nieuws, kunnen hieronder reageren. Er is ook een algemene pagina om bij te praten. Voor beide moet u wel ingelogd zijn.

Inloggen – Leden kunnen hier inloggen om te reageren

Lidmaatschap – Over lid worden van het Heimdal genootschap

Secretaris Avezaath

Secretaris Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap en Dossier Deemsterland. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

6 gedachten over “Expeditie naar Sint-Joris”

 1. Waarde vrienden,
  ik vertrek morgen naar Delft, in het gezelschap van Johanna, Laura en Bernard, alwaar ik het ‘onze’ St Joris hoop te bezoeken. Mogelijk dat dit helpt bij de expeditie; in ieder geval krijg ik zo een beeld van hoe het gebouw er uit ziet. Dan ga ik er van uit dat het inderdaad overeenkomstig de naamgenoot in Deemsterland is. Ik zal proberen zo snel mogelijk verslag te doen van mijn bevindingen.

  1. Goed dat jullie dit gaan doen, ben benieuwd of er verschillen zijn. Hopelijk komt de indeling van het gebouw in deze wereld overeen met die in Deemsterland, dat helpt misschien om daar sneller onze weg te kunnen vinden. Of ontsnappingsmogelijkheden…

   W.b.t. jouw plannen voor één of meer expedities naar Deemsterland, als je wilt doe ik mee. Ik heb even over jouw ideeën in Dossier 2 en elders op de site nagedacht, en de verhalen van Sander bekeken. Is jouw/jullie indruk ook zoiets als dit:
   – Als je in een droomelixer neemt, wordt je verward wakker op ongeveer dezelfde locatie in Deemsterland
   – Een belangrijk doel is Sander te gaan helpen in Sint-Joris. Ik zie twee opties:
   a. Als je in de buurt van Delft het droomelixer neemt, dan wordt je opgepakt, in slaap gebracht en naar Sint-Joris gestuurd voor een behandeling door Silfhout. Hierbij raak je je geheugen kwijt. Maar wel in Sint-Joris, en vermoedelijk wel hulp van binnenuit, zoals Sander beschrijft.
   b. Als je verder weg van Delft afreist, dan kom je niet in Sint-Joris terecht, kan Silfhout je niets maken, en raak je wel verward maar misschien niet je geheugen kwijt. Maar dan moet je wel in Deemsterland zelf naar Delft reizen, wat misschien moeilijk is, omdat we de situatie niet kennen. Geen probleem bij eerste korte verkenning denk ik, maar volgens mij gaan we bij een volgende droomreis weer vanaf die locatie verder.

   Optie a lijkt me gevaarlijk, maar heeft wel voordelen als we erin slagen ons geheugen niet kwijt te raken of snel te hervinden. Daarom is jullie verkenning vandaag erg nuttig voor extra inspiratie, denk ik.
   Tot zover mijn eerste ideeën. Jullie?

   1. Beste Jens en andere vrienden,
    het beeld dat je hierboven schetst komt overeen met mijn inschatting. Ik ben blij dat je ook de oversteek naar Deemsterland wilt wagen. Persoonlijk ben ik meer geneigd om voor optie a te gaan. Echter, dat sluit niet uit dat andere(n) op hetzelfde moment voor optie b kunnen kiezen. Optie a heeft als voordeel dat de situatie waarin je terecht komt, er van uitgaande dat ons beeld klopt, niet volledig onbekend is. We moeten dan wel het geheugenverlies ongedaan kunnen maken. Ook is Sander Heijkoop op die locatie. Bij optie a moet je er wel van uit gaan dat Dr Silfhout je aan een onderzoek gaat onderwerpen. Bij optie b is het nog onduidelijk hoe je bij Sint Joris kunt komen.
    De layout van Sint Joris komt in grote lijnen overeen maar wijkt af in details; je kunt het niet 1 op 1 overnemen. Maar het is een kenmerkend gebouw wat zeker herinneringen op kan roepen. Als ten minste een lid van ons gezelschap daar zijn of haar geheugen terug krijgt moet het ook te regelen zijn dat de rest weer ‘bij zinnen’ komt.

 2. Amices,
  tijdens ons bezoek aan het voormalige gasthuis Sint Joris kreeg ik een verschijning: een man in een gazen masker wilde dat ik hem zou bevrijden in ruil voor hulp. Mijn gevoel zegt dat dit een noodkreet is uit Deemsterland want tijdens ons bezoek hebben we een soortgelijk masker zien liggen in het museum: het werd gebruikt voor lastige patiënten (bijters en spugers). Mijn bestudering van ons dossier heeft de man nog niet kunnen identificeren: ik ga er van uit dat het een ‘gast’ betreft die Sander Heijkoop nog niet heeft ontmoet. Mijn visioen geeft me hoop maar roept ook veel vragen op. Er is nog zo veel dat we nog niet weten maar het zet me aan tot enige urgentie.
  De tijd lijkt me gekomen om de plannen voor de eerste oversteek te concretiseren. Ga bij jezelf te rade en bepaal wat jouw rol in dit onderzoek gaat zijn. Het heeft geen zin om allemaal tegelijk en gezamenlijk de oversteek te wagen want dan weet Dr Silfhout zeker dat we ‘van onze kant’ komen. Voor hen die naar Deemsterland willen vertrekken: bedenk of er iets is dat je kunt doen om snel je herinneringen te hervinden. Ik hoop dat in mijn persoonlijke geval het bezoek aan delft bij zal dragen.

  1. Beste Gaaton en Hallo allen,

   Gaston, je vraagt om iets te bedenken wat je geheugen snel opfrist als je in hotel Sint Joris aankomt. Ik denk dan aan een geur of aan een persoonlijk voorwerp wat belangrijk is in mijn privéleven. Bedoel je zoiets? Ik weet vrij weinig over dit soort zaken.
   Wil je dat ‘iets’ eerst hier uitproberen voordat je de oversteek waagt? Zodat je zeker weet dat het werkt? En wat als dat voorwerp niet mee reist naar de andere kant, wat dan?

   Ik begrijp dat er weinig zekerheden zijn in het leven, maar toch. Sinds die rondleiding van afgelopen zondag, ben ik niet zo happig om te zien hoe de situatie in het andere Joris is.
   Hoeveel van het Joris hier klopt met het Joris daar? Hoeveel verschillende afdelingen zijn er?
   Ook vraag ik me af hoeveel mensen er te ‘gast’ zijn en of die gasten ons welwillend zijn of niet.

   Laten we alsjeblieft niet ice

Geef een reactie