Is Deemsterland een rollenspel? Die vraag krijgen we regelmatig.
Het antwoord is ‘ja en nee’. Deemsterland wijkt in werking en vorm aanzienlijk af van de meer gebruikelijke rollenspelen. Maar laten we beginnen met wat Deemsterland wel is.
Veruit het belangrijkste aspect van Deemsterland is iets wat soms wel collaborative storytelling wordt genoemd. Dit gebeurt in de eerste plaats via de papieren tijdschriften: de Dossiers. Deelnemers die dat willen, kunnen hier verhalen en artikelen in publiceren die zich afspelen in het duistere evenbeeld van onze wereld: Deemsterland.
Dit schrijven kunnen ze alleen of samen met anderen doen, maar het idee is dat er wel een samenhang tussen alle verhalen en artikelen blijft, zodat de wereld steeds verder wordt uitgebreid. Samen scheppen we een nieuwe wereld.
Het is zeker niet verplicht om voor de Dossiers te schrijven. Vermoedelijk zullen veel deelnemers ze alleen lezen, en wellicht de website bezoeken. Dit is een ander, maar wat kleiner aspect van Deemsterland. Deelnemers die dat willen, kunnen op de website reacties geven op de Dossiers, misschien met suggesties komen, en onderling én met de schrijvers zaken van hun interesse bespreken.
Pas het laatste aspect van Deemsterland is meer het gebruikelijke rollenspel, maar in versimpelde vorm. Een beperkt groepje deelnemers komt dan (online) bij elkaar, en beleeft een avontuur in Deemsterland. Dit zou bijvoorbeeld een voortzetting (of zelfs de apotheose) van een geschreven verhaal uit een Dossier kunnen zijn. Elke deelnemer heeft een eigen rol/karakter. Er is een gamemaster die het avontuur heeft bedacht, met allerlei situaties en plotlijnen. Afhankelijk van de reacties van de karakters worden bepaalde situaties uitgespeeld, ontwikkelt het verhaal zich verder en komt uiteindelijk tot een (hopelijk goed) einde. We gebruiken hier geen uitgebreide verzameling spelregels zoals bij de meeste andere rollenspelen. We houden het heel simpel; het komt er meer op neer dat iedereen al improviserend vertelt wat zijn/haar karakter doet met als belangrijkste doel dat we samen een mooi verhaal beleven. Dit rollenspelen doen we op dit moment slechts weinig. Als u mee wilt doen, houdt dan de site in de gaten. Sommige van de onderzoeken die we op de voorpagina zetten, zullen we als we een online rollenspel gaan uitvoeren.
Dus, zoals punt 3 zegt, Deemsterland is sóms een rollenspel. Maar toch is het anders. De gebruikelijke rollenspellen zoals Dungeons & Dragons, Vampire, Paranoia, Warhammer FRP en Call of Cthulhu zijn heel specifiek gemaakt voor het spelen van een rol in een avontuur. Ze hebben veel uitgebreidere spelregels (soms honderden pagina’s), uitgebreide avonturenboeken en character forms. Het is echt heel leuk om te doen, maar Deemsterland lijkt er slecht een beetje op.
Deemsterland is een klein experiment met een aantal enthousiaste mensen, maar waarbij iedereen veel meer mogelijkheden heeft om zelf een deel van de wereld te bepalen. Eigenlijk alsof u toeschouwer bent bij een boek of soort ‘tv-serie’ die bedacht wordt waar u bij staat. Maar u hoeft niet alleen toeschouwer te zijn: wie dat wil kan online commentaar geven, ideeën opperen, of zelfs een script van een aflevering schrijven. Of een onderzoek uitvoeren. En wat betreft rollenspel: ja, u kunt er ook een kleine of grote rol in een verhaal spelen. Meld u aan en zie wat er van komt. Het wordt vanzelf ook een beetje uw wereld.
Verder lezen
Introductie – Wat is Deemsterland?
Aanvragen – Een exemplaar van het tijdschrift Dossier Deemsterland aanvragen
Contact – Een vraag stellen of een reactie geven
Veelgestelde vragen – Over alle mogelijkheden, lidmaatschap, discussies en schrijven
Meedoen
Lidmaatschap – Over lid worden van het Heimdal genootschap
Schrijven voor Deemsterland – Er is één regel: schrijf wat u wilt, bijna alles kan