Schimmen van weleer

Dossier 1 – Schimmen van weleer

Woensdag 16 september 2020

De ansichtkaart werd vanochtend bezorgd. Een wat oubollige toeristische groet uit een kleine badplaats. Maar toen ik hem wat beter bekeek stolde het bloed mij in de aderen.

Op het eerste gezicht was het een doodgewone ansichtkaart, met op de voorkant de titel Groeten uit Zandvoort en een ingekleurde gravure van een sierlijk gebouw van rond 1910, opgetrokken in rode baksteen met een weelderig geornamenteerd bordes in Lodewijk XV-stijl met dubbele toegangsdeuren.
Een kader op de achterkant legde uit dat dit het raadhuis van Zandvoort was, maar mysterieuzer was de mededeling dat de plaquette op de gevel op 20 juli 2020 onthuld was door Prins Bernhard I, stadhouder van de Republiek der Negen Verenigde Nederlanden. Dat het geen vergissing was bleek uit de postzegel op de ansichtkaart, met daarop volgens mij de beeltenis van een van de neven van onze koning, met het onderschrift Bernhard I. Even dacht ik dat het om een studentikoze grap ging, omdat de tekst in het kader repte van een veldslag die in maart bij Zandvoort had plaatsgevonden.
Maar het waren mijn adres en de korte boodschap die me overtuigden van het tegendeel, die me in één klap terugbrachten in de periode die ik hoopte dertig jaar geleden te hebben afgesloten. Ze waren geschreven in het handschrift dat ik zo goed kende, al had ik de eigenaar ervan, Titus Karsten, nog nooit ontmoet, omdat deze in 1985 spoorloos was verdwenen. Spoorloos in spreekwoordelijke zin althans, want Titus’ jongere broer heeft in de jaren erna wel degelijk een spoor weten te volgen, waarbij het noodlot wil dat ik die broer, Attila, daarbij heb geholpen. In die tijd heb ik Titus’ aantekeningen zo vaak gelezen, dat ik zijn handschrift uit duizenden herken.

Zo begint het verhaal van Sander Heijkoop in ‘Schimmen van weleer’, het eerste Dossier Deemsterland. Een tijdschrift over een duistere wereld, verwrongen spiegelbeeld van de onze.
Dossier Deemsterland bevat zeven verhalen en een plan.

  • Groeten uit Zandvoort – Een ansichtkaart uit een andere wereld, twee verdwenen broers, een elixer uit 1985, en een eerste kennismaking met het Heimdal genootschap.
  • Gegijzeld – Direct nadat Jens Verschuuren de gecodeerde naam had ontcijferd, dacht hij terug aan de klus die had geleid tot de gijzeling van zes onschuldige mensen.
  • Hotel Sint-Joris – Ik ontwaakte in een onbekend bed … alles was nieuw voor mij. Op dat moment realiseerde ik me dat ik zelfs mijn naam niet meer wist.
  • Hoeve Kazia – Rebecca keek met haar vader langs de zwartgelakte spijlen van het hoge stalen hek, een onneembare barrière op de stenen brug over de wetering.
  • Zonsondergang – Rond het middaguur haalde de receptioniste, Sara, me op en ontmoette ik enkele van mijn medepatiënten. Onze gásten, zoals Sara hen noemde.
  • Het symbool – Met moeite kon ze haar ogen losmaken van het uitzicht door het raam in de zwartgeblakerde muur.
  • Het aanbod – Dezelfde dag dat ik hem leerde kennen deed hij me een genereus aanbod dat ik met enige aarzeling accepteerde, iets dat ik later vaak zou betreuren.
  • Het plan – Er bestaat, ergens buiten de onze, een andere wereld, waarvan soms een glimp in onze werkelijkheid is waar te nemen. Mijn plan is naar die andere wereld te reizen.

24 pagina’s
Verschijningsdatum: 14 mei 2021

Verder lezen

Introductie – Wat is Deemsterland?

Aanvragen – Een exemplaar van het tijdschrift Dossier Deemsterland aanvragen

Contact – Een vraag stellen of een reactie geven

Meedoen of reageren?

Leden van het Heimdal genootschap die willen bijpraten over dit nieuws, kunnen hieronder reageren. Er is ook een algemene pagina om bij te praten. Voor beide moet u wel ingelogd zijn.

Inloggen – Leden kunnen hier inloggen om te reageren

Lidmaatschap – Over lid worden van het Heimdal genootschap

Wie wil kan meeschrijven aan de nieuwe dossiers. Auteurs van verhalen, feuilletons en artikelen zijn welkom. Illustratoren en cartografen uiteraard ook.

Schrijven voor Deemsterland – Er is één regel: schrijf wat u wilt, bijna alles kan

Secretaris Avezaath

Secretaris Avezaath

Secretaris van het Heimdal genootschap en Dossier Deemsterland. Regelaar. Ambtenaar bij een middelgrote gemeente.

One thought to “Dossier 1 – Schimmen van weleer”

Geef een reactie